środa, 13 listopada 2013

blondies



Jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości, że blondynki wzbudzają entuzjazm, po zjedzeniu tego ciasta już ich nie będzie miał :)
Proponuję pokroić na małe kawałki, bo ciężko poprzestać na jednym :)

 z Moje wypieki i desery

 3/4 szklanki mąki pszennej
150 g połamanej białej czekolady
80g masła
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

pół szklanki posiekanych obranych migdałów
50 g czekolady białej, posiekanej

Masło roztopić w niedużym garnuszku, dodać połamaną czekoladę (150 g). Podgrzewać na słabym ogniu do roztopienia się czekolady, cały czas mieszając. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodać jajka, ekstrakt z wanilii i ciepłą czekoladę, zmiksować na gładką masę. Na końcu wrzucić posiekane migdały i białą czekoladę (50 g), wymieszać.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem foremki do brownie (nieduża, płytka forma o wymiarach 15 x 28 cm lub mniejsza).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 25 - 30 minut. Wystudzić, pokroić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz