środa, 17 lipca 2013

Naleśniki

Przepisów na naleśniki jest wiele. U mnie w domu korzystamy z przepisu z książki Nowoczesne Gotowanie(Thermomix,1996).
Delikatne w smaku z najlepszą masą serową. Przepis odrobinę zmodyfikowany oraz zaadaptowany na potrzeby bloga(w końcu nie każdy ma Thermomix).

Porcja dla głodnej rodziny :)

Ciasto:
400g mleka
4 jaja
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
400g mąki
500ml wody

1) Wszystkie składniki zmiksować przez ok.20 sekund. Ciasto będzie lejące.
2) Smażyć na rozgrzanej patelni z dwóch stron, na niewielkiej ilości tłuszczu(polecam masło klarowane). Najlepsze są cienkie placki :)

Masa serowa:
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500 g twarogu (lub np. twarożku sernikowego)

1) Jajka z cukrem utrzeć w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia cukru.
2) Dodać ekstrakt.
3) Wymieszać z serem do dokładnego połączenia(jeżeli twaróg-najlepiej zmielić wcześniej, aby masa była  gładka)
* w oryginalnym przepisie dodajemy jeszcze 100g śmietany, ale ja zazwyczaj pomijam ten składnik :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz