niedziela, 7 lipca 2013

Milk crumb cupcakes

Powracam po długiej przerwie :)
Bardzo, bardzo pyszne babeczki.
Mocno czekoladowe, pięknie rosną, twarożkowy krem idealnie przełamuje słodycz ciasta. Nie wspominając już o mlecznej kruszonce ;)
Polecam!

przepis z http://www.cukrowawrozka.pl
"Mleczna kruszonka:
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
75 g masła
1/2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Babeczki:
1 3/4 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:
300 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
Zaczynamy od kruszonki. Suche składniki mieszamy, a masło roztapiamy. Mieszamy je z resztą, aż powstaną ładne okruszki. Rozsypujemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temp. 130 stopni. Powinna być lekko zezłocona. Wyjmujemy do ostudzenia.

Mąkę, sodę, cukier i kakao mieszamy. Dodajemy resztę składników i ucieramy kilka minut do powstania gładkiego ciasta. Nakładamy je do foremek. Każdą babeczkę posypujemy małą porcją kruszonki.
Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Kruszonka trochę zbrązowieje. Jeśli chcemy temu zapobiec, pod koniec pieczenia przykrywamy babeczki z wierzchu papierem do pieczenia. Tak samo możemy zrobić, jeśli użyjemy jej do jakiegokolwiek innego ciasta, zwłaszcza, jeśli nie planujemy nakładać na nie kremu. Babeczki studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Twarożek ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy, aż krem osiągnie puszystą, gładką konsystencję.
Za pomocą noża lub szpatułki smarujemy nim babeczki.

Teraz pozostaje posypać nam wierzch duuuużą ilością mlecznych okruszków."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz