niedziela, 10 marca 2013

Donaty!



Kolejny marcowy debiut-donaty :)
Miałam spore obawy, mama marudziła, że ciasto nie takie.
Ale koniec, końców wyszło smacznie :)
I w dużych ilościach... ;)
Przepis z makecookingeasier.pl

"Skład:
2 jajka
150 g cukru
700 g mąki tortowej
250 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
70 g roztopionego masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
szczypta soli
dużo oleju do smażenia

1. Mąkę wraz z sodą i szczyptą soli przesiewamy do dużej miski. Jajka ubijamy z cukrem + cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt grecki, roztopione masło i mieszamy. Przesianą mąkę dodajemy do masy jajecznej i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy ciasto. Za pomocą szklanki odciskamy okrąg, a przy pomocy kieliszka wycinamy oczko w środku naszego donata.
2. Olej rozgrzewamy w szerokim i całkiem wysokim garnku. Za pomocą cedzaka, ostrożnie umieszczamy donaty i smażymy z każdej strony. Usmażone donaty wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy lub papier do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy wg uznania i ochoty :)"






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz