niedziela, 28 września 2014

kruche ciasto ze śliwkami


Takie fajne ciasto ze śliwkami. Przepis dodany trochę po czasie, ale jakby co-można użyć mrożonych ;) W oryginale było z wiśniami, ja użyłam śliwek prosto z ogródka. 



z mojewypieki.com


Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła, w temperaturze pokojowej
120 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.
Ponadto:
700 g wiśni, świeżych lub mrożonych* (lub śliwek, jak u mnie)
80 g cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml)
3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
cukier puder do oprószenia

Wiśnie wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Podpieczony spód równomiernie posypać bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wysypać wiśnie, wyrównać. Na górę wiśni wysypać kruszonkę. 
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
* Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz